Pomalé vaření
Přípravou jídla strávíme značnou část svého života. Říkáte si, proč vařit v pomalém hrnci, když se v dnešní době spíš vše zrychluje? Zde je 5 důvodů, díky kterým velmi rychle propadnete kouzlu pomalého vaření:
1. Pomalé vaření šetří váš čas
Zní to paradoxně, že? Ale je to tak, při běžném vaření totiž musíte pokrm neustále kontrolovat a míchat. A toho špinavého nádobí. Pomalý hrnec pohlídá vše za vás. Zkrátka jen nakrájíte, na co máte zrovna chuť a hodíte do hrnce. Než se jídlo uvaří (zhruba 4-10 hodin dle typu hrnce a použitých surovin), můžete se věnovat dětem, práci nebo koníčkům. Pomalý hrnec vaří těsně pod bodem varu, díky čemuž se z jídla odpařuje jen minimum vody a nehrozí tak připálení. Hotový pokrm navíc zůstává dlouho teplý a připravený kdykoliv k naservírování.
2. Ta chuť!
Ani to nejtužší maso neodolá pozvolné přípravě ve vlastní šťávě. Pokrm se v pomalém hrnci Crockpot připravuje při teplotě pod bodem varu, díky čemuž je vždy neuvěřitelně šťavnatý a měkký. Ideální i pro mléčné zoubky vašich dětí. Vitamíny a minerální látky se při vyšších teplotách ztrácí. Při pomalém vaření si zelenina uchovává nejen zdraví prospěšné látky, ale také skvělou chuť. Stejně tak koření nemusíte sypat s vervou. Stačí špetka, jež se pozvolným vařením rozvine v dokonalou harmonii chutí.
3. Soběstačný pomocník
Elektrické pomalé hrnce jsou úžasným domácím pomocníkem i pro unavené rodiče nebo zaneprázdněné podnikatele. Pomalý hrnec vaří bezpečně a není třeba jej hlídat. Zatímco se oběd připravuje, můžete bez obav odejít na procházku, za nákupy, na obchodní jednání či s dětmi na pískoviště. A že se někdy zdržíte? To vůbec nevadí, po vypršení doby vaření se pomalý hrnec Crockpot automaticky přepne do módu udržování teploty. Po vašem příchodu tak bude jídlo okamžitě připraveno k servírování. Podobně i nedělní oběd si můžete připravit přes noc. Pokud před spaním vložíte do pomalého hrnce kachničku a zapnete na pomalý stupeň, po probuzení vás v kuchyni překvapí její nádherná vůně...
4. Úspora nákladů
Pomalý hrnec není náročný ani na spotřebu elektrické energie, ke svému provozu nepotřebuje vysoký příkon. Ten bývá u pomalých hrnců průměrně kolem 220 W, což je až 7x méně než příkon jedné plynové či indukční desky. Při přípravě se používá i minimum tuku, což také šetří vaší peněženku.
5. Ani deko navíc
Pokud si hlídáte figuru, určitě oceníte, že při vaření v elektrickém pomalém hrnci není potřeba přidávat žádný tuk. Pokrm si v uzavřeném prostoru udržuje šťavnatost a na rozdíl od klasické přípravy se nepřipaluje. Pomalý hrnec je tak ideálním společníkem i pro sportovce nebo osoby držící redukční dietu. Vy ostatní si místo lžíce oleje pod cibuli raději dopřejte skleničku lehkého vína.